Zonnepanelen in 2023 voordeliger: geen btw meer!

Gepubliceerd op 15 september 2022 om 08:54

Zonnepanelen kopen in 2023
Ben je van plan om met de huidige energietransitie in Nederland mee te doen en wil je de maandelijkse energiekosten onder controle houden op een milieuvriendelijke wijze? Investeer dan in een set zonnepanelen om zo je eigen groene stroom op een duurzame manier op te wekken uit een oneindige en natuurlijke bron. Enkele redenen waarom het kopen van zonnepanelen een verstandig idee is, zijn:

Zonnepanelen zijn duurzaam. Ze gaan lang mee, zijn gemakkelijk te onderhouden en recyclebaar.
Je bespaart een hoop op de energierekening.
Je bent milieuvriendelijk bezig.
De aanschafkosten dalen na 2022 en ook de energieprijzen gaan omlaag.
Je bent niet langer of minder afhankelijk van de energieleverancier.
Je kunt energie terugleveren aan het stroomnet en hier iets mee verdienen.
De btw bij aankoop zonnepanelen
Ga je zonnepanelen kopen en laten plaatsen, dan behoor je 21% btw te betalen als particulier. Deze btw kan weer terug worden gevraagd aan de belasting door middel van het formulier ‘Opgaaf Zonnepaneelhouders’. Per 2023 komt de btw voor een particulier te vervallen bij het kopen van zonnepanelen.

Geen btw tarief meer op zonnepanelen
Dat het btw-tarief voor zonnepanelen voor particulieren vanaf 2023 komt te vervallen heeft waarschijnlijk te maken met 2 hoofdredenen, namelijk voor administratieve vereenvoudiging en om de energietransitie te stimuleren. Hierbij hoeven particulieren geen btw meer te betalen als ze een zonnepanelensysteem gaan kopen. Tot vóór die tijd geldt nog de 21% btw op zowel de aanschaf- als de installatiekosten van de zonnepanelen. Gelukkig kunnen de kosten momenteel verlaagd worden door middel van de btw-teruggaaf. Een gemiddeld gezin kan op deze manier ruim €700 tot €1.000 besparen op de kosten.

Voorwaarden nultarief
Zoals hierboven net is aangeduid betaal je dus vanaf 1 januari 2021 geen 21% btw meer als je zonnepanelen koopt en laat plaatsen. De nieuwe regeling die vanaf 1 januari 2023 geldt, is van toepassing op particulieren, woningcorporaties en huurondernemers die in zonnepanelen willen investeren. Hier komt nog bij dat niet elk soort zonnepanelen in aanmerking komt voor dit voordeel en dat de zonnepanelen door een erkende installateur geplaatst moeten worden om in aanmerking te komen.

Veranderingen in de salderingsregeling
Wek je momenteel meer energie op met je zonnepanelen dan je kunt gebruiken? Dan heb je nog de mogelijkheid om deze stroom weg te strepen tegen de stroom die je afneemt bij de energieleverancier. Ook de salderingsregeling wordt binnenkort echter aangepast. Deze wordt namelijk vanaf 1 januari 2025 langzamerhand afgebouwd waardoor elke klant jaarlijks minder mag salderen. Vanaf 2023 is het niet meer mogelijk om te salderen als je zonnepanelen hebt. Op dat moment gaat elke klant een vastgestelde vergoeding krijgen voor elke ongesaldeerde kWh stroom geleverd aan het energienet. Deze nieuwe regeling geldt overigens voor iedereen, zowel personen die al in zonnepanelen geïnvesteerd hebben als personen die nog zonnepanelen gaan aanschaffen binnenkort.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.