Zonnestroom die je zelf niet verbruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling krijg je daar net zoveel voor als je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Maar ook zonder dit 'wegstrepen' zijn zonnepanelen heel aantrekkelijk.

Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom te leveren, want je mag die stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Tegen hetzelfde tarief: bijvoorbeeld € 0,40 per kWh, inclusief alle Daar zit wel een maximum aan: als je jaarlijks meer stroom teruglevert dan afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het 'teveel' dat je produceert. Deze teruglever-vergoeding verschilt per energiebedrijf.  Voor het voorbeeld hieronder gaan we uit van € 0,09 per kWh.

Een voorbeeld: je neemt jaarlijks 3.000 kWh stroom af van het elektriciteitsnet en je levert 3.500 kWh terug (via je zonnepanelen). Dan betaalt het energiebedrijf jou dus  € 0,40 per kWh voor 2.000 kWh teruggeleverde stroom. Voor de overige 500 kWh die je aan het net levert, mag het energiebedrijf een lager tarief betalen (bijvoorbeeld € 0,09 per kWh). Als je veel stroom produceert, is het de moeite waard om een energiebedrijf te zoeken met een hoog teruglevertarief.