Soorten zonnepanelen te koop
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, die vrijwel allemaal gebaseerd zijn op het halfgeleidermateriaal silicium. Bij het kopen van zonnepanelen is het belangrijk dat je begrijpt wat de specifieke voor- en nadelen zijn van elk van deze panelen:

Monokristallijne zonnepanelen: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan in feite uit één kristal. Deze panelen zijn duur, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. Wil je het maximale uit de beschikbare ruimte halen, overweeg dan te kiezen voor monokristallijn.
Polykristallijne zonnepanelen: de cellen in een polykristallijn paneel bestaan uit een meerdere grove kristallen. Dergelijke panelen zijn relatief goedkoop, maar bieden minder rendement per oppervlakte. Heb je voldoende ruimte, dan is dit de meest gangbare optie.  
Amorfe zonnepanelen: zonnepanelen van amorf silicium worden veelal gebruikt in de dunne-film zonnepanelen. Omdat amorfe zonnepanelen geen kristallen bevatten, zijn ze zeer buigzaam. Ze zijn tevens zeer goedkoop, al is het rendement een stuk lager dan de overige materialen.

PV-systemen
Veruit de meeste zonnepanelen worden geleverd als centraal deel van een zogenaamd netgekoppeld systeem. Een dergelijk systeem bestaat uit een set zonnepanelen, een omvormer, montagemateriaal en in sommige gevallen meetapparatuur. Meestal worden alle benodigdheden in een enkel pakket, een zogenaamd PV-systeem geleverd. Na installatie van een netgekoppeld systeem ben je officieel energieleverancier en zal je stroommeter tijdens zonnige uren terugdraaien! Installatie van deze systemen gebeurt in principe door een gekwalificeerd vakman. Zelf doen is mogelijk, maar is moeilijk en in sommige gevallen zelfs riskant.

Autonoom systeem
De tweede optie is een zogenaamd autonoom systeem. Deze systemen zijn op grotere schaal relatief zeldzaam en hebben als onderscheidend aspect dat ze niet op het stroomnet worden aangesloten. De geproduceerde stroom wordt ofwel direct verbruikt, ofwel opgeslagen in accu’s (zie opslag van zonne-energie). Tenzij je off-grid wilt leven, is het gebruik van een dergelijk systeem voor grootschalige doeleinden af te raden. De accu’s belasten niet alleen het milieu, maar beperken ook de maximum hoeveelheid opgeslagen stroom.